Reseptit

Raahelaisten Aki ja Nina Pulkkasen herkullisia ruokakulttuurikuvia esittelevä Makumuistojen neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely oli esillä 2012-2013 Oulaisissa, Raahen Galleria Myötätuulessa, Oulun ravintola Pannukakkutalossa ja lopulta Helsingissä Kaapelitehtaan Hotelli- ja ravintolamuseossa.

Aki ja Nina Pulkkanen innostuivat ruokakuvauksesta muutettuaan Akin vanhaan mummulaan, jonka piironginlaatikoihin vuosikymmenten aikana kerätyt ruokareseptit houkuttelivat kokkaamaan ja valokuvaamaan. – Maku ja tuoksu ovat suorin tie muistoihin ja pian huomasimmekin, että kuuden sukupolven ruokareseptit kantavat mukanaan paljon suvun muuttuvia perinteitä, kertoo Aki Pulkkanen.

Vivahteikas suomalainen ruokakulttuuri ammentaa makuja lähiluonnosta ja vaihtuvista vuodenajoista. Näyttelyvieraiden makumuistoja houkuttelevat esiin saariston tyrnit, mummulan marjamehu, joulun perinneruuat ja kevätkauden laskiaispullat. Jokainen sukupolvi soveltaa reseptejä omalla tavallaan.

Valokuvat herättävät pohtimaan myös omia ruokamuistoja. Vanhemmat sukupolvet muistavat ikuisesti koulun kuusijuhlissa jaetut nisupukit, joita varten oppilaiden on kuulunut viedä jauhoja opettajalle varmistaakseen yhteisen juhlahetken. Kuusijuhlassa jaetuista paperipusseista löytyneet nisupukki, piparkakku ja omena ovat tuoneet joulumielen Suomen lapsille. Pulkkasilla nisupukit leivotaan isomummun ikivanhalla muotilla.

Monet perinteisistä ruuista syntyvät vaatimattomista raaka-aineista. Akin suvussa ainakin kuuden sukupolven ajan tehty rappeluuri – pannukakun kaltainen jälkiruoka, tuo veden kielelle ja herättää nostalgisia muistoja mummulan kesistä. Rappeluurien paistamien tuo juhlan vaatimattoman arjen keskelle. Raahelaiset perinneleivonnaiset krivut ovat osa paikallisidentiteettiä ja luovat samalla uusia makumuistoja.

Rappeluuri

  • 4 1/2 dl vehnäjauhoa
  • 2 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl. suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 2 1/3 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 50 g voisulaa
  • voita paistamiseen

Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maitoon munat, riko rakenne. Lisää jauhoseos munamaitoon siivilän avulla. Sekoita hyvin. Lopuksi lisää voisula.

Paista ohukaispannulla noin senttimetrin paksuisia pikkupannukakkuja. Voit paistaa isompia rappeluureja normaalilla paistinpannulla – valurautapannu on paras. Muista, että rappeluurit palavat helposti taikinassa olevan sokerin vuoksi, joten kun olet laittanut taikinaa kuumalle pannulle, vähennä lämpöä hieman. Taikinasta tulee n. 20 pientä rappeluuria. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa. Myös marjat, jäätelö tai suklaakastike sopivat hyvin.