Kummat kertomukset

“Joka unia uskoo, se varijuaan pelekää.” 

Yllä oleva sanonta aloitti useat iltahetket lapsuuteni mummulassa. Hyvä kummitustarina nostaa niskakarvat pystyyn, mutta kertoo myös kiinnostavasti entisajan elämästä ja kotiseudun menneisyydestä. Noina iltahetkinä mummulassa heräsi kiinnostukseni suvun ja Raahen lähiympäristön menneisyyteen ja mehevimpiin kummitusjuttuihin, joita lähdin metsästämään arkistoista ja hyviltä kertojilta.

Gunilla ja kummat kertomuksetkummitusjuttuja Pohjois-Pohjanmaalta

Merimiestään kaipaava Gunilla ja Soveliuksen talon räytyvä Johan ovat monille tuttuja raahelaisia kummitustarinoita. Mutta keitä ovat Homppa-Pekka, kunnalliskodin koputtelija tai Siikajoen pappilan harmaa neiti? Tiesitkö, että Hailuodon edustalla uponneen laivan merimies kulkee öisin Oulussa? Entä mitä tapahtui, kun Raahen kirkon tornin kukko kallistui? 

Jännittävään kirjaan on koottu sata arkistojen kätköistä kerättyä ja hyviltä kertojilta kuultua Pohjois-Pohjanmaan kummitusjuttua. Useat tarinat ovat kirjojen kansissa ensimmäistä kertaa. Hiuksia nostattavien lukuhetkien höysteenä on aimo annos tietolaatikoihin tiivistettyä kulttuurihistoriaa ja kotiseuturakkautta nuorille ja vanhoille lukijoille. Kirjan luettuasi katsot lähiympäristön rakennuksia ja paikannimiä uusin silmin.